Huh heijaa! Olet juuri saanut päätökseen jonkin isomman mittaluokan projektin. Sinusta tuntuu, että sinusta on kuoriutunut varsinainen mestari monen asian samanaikaisessa suorittamisessa. Olet opetellut tekemään töitä kahta kauheammin ja tehokkaammin kuin koskaan aiemmin. Mikään uusi haaste ei enää tunnu ahdistavalta, vaan olet valmis kohtaamaan ne pää pystyssä.

3341419176_fbc382545c_bMutta entä jos yhtäkkiä kohdalle osuukin hiljaisempi kausi toimistossa? Tämä voi olla todella kiperä paikka energiaa pursuaville työntekijöille, etenkin silloin kun on juuri ehtinyt totuttautua äärimmäisen tiiviiseen työtahtiin ja koviin vaatimuksiin. Mitä sitä oikein tekisi työpaikalla kun itsensä yhtäkkiä löytää työpöydän äärestä ilman mitään tekemistä seuraavien parin tunnin tai jopa parin päivän ajaksi?

Facebookissa, koukuttavissa nettikaupoissa tai hauskojen nettipelien parissa ajan viettäminen eivät tietenkään ole tähän kysymykseen ainakaan pomosi mielestä oikeita vastauksia. Toki lounastauolla tai muuten sopivassa raossa voi kuitenkin avata hetkeksi Facebookin tai käydä pelaamassa jotain itselle mieluista peliä. Jos hakusessa on jokin hauska korttipeli tai muu peli, korttipelaaja.com lue lisää täältä! Kun lounastauko on ohi ja ihmettelet hämmentyneenä, mitä ihmettä sitä tekisi seuraavaksi kun kaikkiin sähköposteihin on jo tullut vastattua ja työpöytäkin on tullut järjestettyä viimeistä klemmaria myöten, voit tutustua seuraavaan listaan. Se tarjoaa viisi ehdotusta sille, miten ylimääräisen ajan voi käyttää hyödykseen oikeasti tuotteliaasti.

Järjestele kaikki sähköpostisi

Tämä on loistava tilaisuus saada kerrankin sähköpostilaatikko aivan siistiksi. Lajittele kaikki sähköpostit niihin kuuluviin kansioihin ja poista samantien kaikki turhat viestit ja mainokset. Osan viesteistä tai niistä löytyvistä liitteistä saatat haluta pitää, jolloin ne on hyvä tallentaa vaikkapa pilvipalveluun tai koneen kovalevylle myöhempää käyttöä varten.

Järjestele asiat seuraajaasi varten

Jos töissä on luppoaikaa, voit järjestellä papereita ja sähköisiä asiakirjoja siten, että jonain päivän kun et enää itse ole paikassa töissä, on sinun seuraajasi helppo jatkaa siitä, mihin jäit. Voit halutessasi kirjata koko päivän työtehtäväsi ylös, joka auttaa myöhemmin myös työnkuvauksesi määrittelemisessä. Tällöin kun se päivä koittaa, että päätät irtisanoutua, jätät kaiken mallikkaasti valmiiksi seuraavaa työntekijää varten.

Auta kollegoita

Jos sinulta löytyy luppoaikaa, tarkastele kollegoitasi. Mahtavatko he tarvita apua jossain tehtävässä? Tämä on sinullekin loistotilaisuus saada oppia jotain uusia työtaitoja tai tutustua organisaatiossa muihin työtehtäviin. Vaikka kyse olisi aivan yksinkertaisesta tehtävästä kuten vain kirjekuorten täyttämisestä tai asiakirjojen skannaamisesta, arvostavat kollegat apuasi aivan varmasti ja todennäköisesti tekevät vastapalveluksen tulevaisuudessa silloin kun sinä itse sitä eniten kaipaat.

Lue ja opi

Jos kello lähenee jo neljää, ei välttämättä ole mitään järkeä aloittaa enää uutta projektia. Tällöin voi lyhyen jäljelläolevan työajan siltikin käyttää hyödykseen keskittymällä ammattitietämyksen kasvattamiseen. Voit lukea esimerkiksi artikkeleita koskien johtajuutta, verkostoitumista, markkinointia – mistä ikinä sitten haluaisitkaan tietää lisää. Voit myös hankkia tietoa alan viimeisimmistä trendeistä ja lueskella alaan liittyviä blogeja. Kun pysyt perillä kaikista alan trendeistä ja muutoksista ja opit jatkuvasti uutta, kasvatat siinä samassa myös arvoasi työntekijänä sekä mahdollisesti tulevana työnhakijana!

Suunnittele tulevaisuuden työprojekteja

On olemassa paljon sellaisia pieniä ja hyödyllisiä työtehtäviä, joiden avulla saa joudutettua työpäivää mukavasti. Jos kuitenkin tuntuu jatkuvasti siltä, ettei sinulle meinaa riittää töitä tehtäväksi, kannattaa lähestyä siinä tapauksessa esimiestä. Keskustele hänen kanssaan mahdollisista pidempiaikaisesta työtehtävistä, projekteista tai vastuutehtävistä, joiden avulla saat ajankäyttösi maksimoitua siten, ettei työpäivään osuu liian monia toimettomia hetkiä. Hitaat ja leppoisat päivät ovat todella mukavia, kunhan niitä ei kuitenkaan osu aivan joka päivän kohdalle!